NuVena Yeast 1300g - Drożdże Saccharomyces cerevisiae dla koni

Dostępność: Duża dostępność
48.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Objętość
szt.
Zamówienie telefoniczne: 514172006 Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu: 48 godzin
Cena przesyłki:
25
  • Odbiór osobisty (po wcześniejszym kontakcie) 0
  • Odbiór osobisty (po wcześniejszym kontakcie) 0
  • Kurier 25
  • Kurier (Pobranie) 45

Szczep Saccharomyces cerevisiae został wielokrotnie przebadany udowadniając swoje pozytywne działanie na konie.
Drożdże te polepszają strawność paszy, a także jej wartość odżywczą i smak.
Mają pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu, a w szczególności funkcjonowanie układu pokarmowego.

Zapobiegają zaburzeniom równowagi mikroflory jelitowej związanym z nagłymi zmianami diety.


Cechy charakterystyczne drożdży paszowych:

- wysoka zawartość białka

- naturalne źródło witamin z grupy B
- wysoka zawartość związków biologicznie czynnych, takich jak β-glukany, mannanooligosacharydy i nukleotydy
- mają działanie prebiotyczne, odżywiają bakterie układu pokarmowego
- zwiększają strawność paszy poprzez poprawę strawności włókna
- neutralizują mykotoksyny
- pozytywnie wpływają na cechy morfologiczne błony śluzowej przewodu pokarmowego


Kiedy stosować?

- u koni zbyt chudych i z tendencją do chudnięcia

- koni mających trudność z odbudową masy mimo stosowania zbilansowanego żywienia i dużych dawek paszy
- u koni nadmiernie pobudliwych, spalających się
- przy podaży słabej jakości siana
- u klaczy laktujących
- w sytuacjach stresowych
- przy problemach z apetytem
- przy problemach z trawieniem, skłonnością do biegunek, kolek
- w trakcie zmiany paszy
- z probiotykiem przy odbudowie flory bakteryjnej jelit po biegunkach lub zabiegach operacyjnych (morzyskowych)
- przy spadku odporności


Działanie drożdży:

Polepszające trawienie – drożdże są naturalnym prebiotykiem, czyli pokarmem dla bytujących w układzie pokarmowym korzystnych bakterii. Tym samym przedłużają ich żywotność
i umożliwiają namnażanie się. Dobra kondycja flory bakteryjnej jelit sprzyja bardziej efektywnemu trawieniu; rozkładowi i wykorzystaniu włókna, a także lepszej syntezie aminokwasów.

Stabilizacja pH przy skarmianiu dużej ilości zbóż – niekorzystne zmiany pH w jelicie grubym występują przy skarmianiu dużych ilości pasz wysokocukrowych (wysokoskrobiowych). Żołądek i jelito nie są w stanie przetworzyć i odpowiednio przygotować komponentów wysokoskrobiowych przed trafieniem do jelita grubego, w efekcie czego dochodzi do niepożądanej fermentacji mikrobiologicznej. Taka fermentacja powoduje namnażanie bakterii kwasu mlekowego, co prowadzi do niekorzystnego obniżenia pH jelita grubego. To z kolei wpływa negatywnie na żywotność bakterii trawiących włókno (tzw. dobrych bakterii). Zmiany pH jelita grubego mogą powodować kolkę, ochwat i zwiększoną akumulację gazów, gdy przejmują ją liczne bakterie produkujące mleczan. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że u koni karmionych dietą bogatą w skrobię przy skarmianiu drożdży paszowych poziom kwasu mlekowego
był niższy, a pH jelita ślepego wyższe.

Masa mięśniowa – białko drożdży dostarcza aminokwasów egzogennych, poprawiających przyswajanie i przetwarzanie białka. Białko średniej jakości zawarte w pożywieniu takim jak siano czy pasze przeciętnej jakości będzie lepiej wykorzystywane w połączeniu z drożdżami.

Wyciszenie – z uwagi na dużą zawartość witamin z grupy B drożdże uznawane są za swój pozytywny wpływ na układ nerwowy, a także metabolizm.

Kondycja skóry, włosów i kopyt – wysoka zawartość białka o dobrym profilu aminokwasowym i dobrej biodostępności. Aminokwasy są budulcem tkanki łącznej, skóry i jej wytworów,
więc odpowiednia ilość i jakość białka w pożywieniu może pozytywnie wpływać na te obszary organizmu. Ponadto witaminy z grupy B, szczególnie biotyna, ale także witamina B1, B2, B6
oraz B12 mają wpływ na poprawny metabolizm skóry i jej wytworów.

Apetyt – większość koni lubi smak drożdży, więc mogą one wspomagać spożywanie paszy u niejadków. Przyczyną zaburzenia apetytu często jest słaba kondycja flory bakteryjnej jelit
lub/ i niedobory witamin z grupy B. Oba te aspekty poprawia suplementacja drożdży.

Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: